BFGD, BIG Format Gaming Display (nu, F-ul nu vine de la cuvântul care că vine în minte, când vedeți cât de mare e monitorul) a fost anunțat de către NVIDIA la CES 2018. Da, ați citit bine. Acum 2 ani. Sincer, la un moment dat am crezut că monitoarele BFGD vor rămâne doar la stadiul de proiect, o idee interesantă a inginerilor de la NVIDIA. Asta până când acum aproximativ jumătate de an, când HP a scos primul monitor de 65” și a început să-l arate lumii, mai timid, așteptând reacțiile jurnaliștilor tech. Și reacțiile au început să apară. Și au fost mixte.
Monitor, NU TV. Un monitor al naibii de mare!
Citind reacțiile oamenilor care s-au jucat cu Omen X Emperium 65, mi-am dat seama cât de închiși la minte putem fi, câteodată, noi, oamenii tehnici…căzând victime unor stereotipuri. Culmea, ar trebui să fim cei mai receptivi la nou. Pentru că vine informația greșită și ne dă brain freeze: ”ecran de 65” sau 165 cm: asta nu poate fi decât un Televizor”
Păi să vedem: are Tuner TV? Nu. Deci nu e TV! Un ecran nesimțit de mare nu face un produs automat TV. Este ca și atunci când punem pe o mașină mică, 4×4 să zicem, roți de 17 și declarăm că e mașină de teren. Nope, nu funcționează așa.
Așa și cu acest mega display. Normal, când am pus lângă el un monitor de 32”, ăla ”mic” arăta ca telefonul meu când îl pun lângă laptop-ul meu de 15”. Minuscul. Da, pe suprafața ecranului lui Omen 65 ar fi încăput patru ecrane de 32”. Da, vă spun, era tatăl lor! Al tuturor monitoarelor!
Design, ergonomie
Trebuie să încep cu o mică poveste haioasă. Când a venit curierul și m-am dus să-l ajut, nici nu mi-a trecut prin cap cum îmi vor arăta următoarele 5 minute…de când am dat jos cutia din camion, mi-am zis în barbă ”n-ai mai fost la sală de un an de zile, vezi, puturosule?” Iar următoarele 5 minute, până l-am cărat la etajul 1 pe niște scări înguste spiralate, ne-am tot întrebat cu ajutorul meu, câte kg are coletul? Pe eticheta FAN scria 33 de kg, deci am presupus amândoi că suntem vai de steaua noastră. Deși săracul curier tot spunea că totuși crede că e un pic mai mult. După ce l-am așezat pe Godzilla în holul redacției, și curierul a plecat, și după ce am mai stat 10 minute să-mi recâștig suflul, am zis trebuie să citesc eticheta originala…și surpriză: 63,4Kg!
Bine, monitorul în sine nu-i atât de greu, are ”doar” 33kg, soundbar-ul încă 9kg. Alimentator și cabluri: 1kg. Restul de 20 kg? Balast de făcut muschi. Glumesc…așa un gigant are nevoie de un scut serios împotriva …cum să o spun frumos…celor ca mine, la manipulare. Ei bine, când ai o bestie cât un perete de cameră, și un setup de 42Kg, brusc ergonomia devine un subiect interesant de dezbătut: unde îl pui? Ai un perete de cărămidă? Ce fel de cărămidă? 🙂 Ai o măsuță de TV? Dar cât de mare este (pe lungime, datorită formei standului, e necesar un stand de minim 1,4m) este și cât de rezistent este blatul?
Să presupun totuși că cine are 18.000 Lei de care se poate lipsi pentru a-și satisface cele mai nebune pofte în materie de gaming, are deja soluția potrivită pentru a amplasa corect bestia de față creată de echipa Omen.
Dacă nu, nu-i bai, Emperium 65 este ideal și ca perete separator între Living și bucătărie, dacă v-ați săturat de prea mult Open Space.
Mi-a plăcut foarte mult standul, foarte ingenios creat – dacă așezați monitorul pe o ”măsuță” de TV, soundbar-ul doar se amplasează între cele două picioare, sub monitor, prin culisare, pur și simplu. Dacă veți dori să instalați monitorul pe perete, atât soundbar-ul cât și monitorul se prind de același două stand-uri. Și având în vedere cât de voluminos este monitorul (80cm înălțime, 8,3cm grosime), pot spune că standurile oferă o stabilitate ireproșabilă.
Ecranul
Panoul de 65” nu este de tip OLED, în ciuda prețului – poate unii s-ar fi așteptat la așa ceva – ci un ”bătrân” panou AMVA, dar într-un costum Armani nou, cu tehnologie Quantum Dots, ce-i oferă un Gammut mai larg și culori frumoase, corecte – panoul este pe 8 biți + FRC, și are evident, iluminare White LED.
Ecranul este de tip Anti-Glare, să nu vă inducă în eroare pozele noastre în care am reușit fără să vrem, să vă arătăm turul studioului nostru :). Evident, când ecranul e stins, ecranul oglindește un pic mediul din jur nu este opac 100%, ce ar fi diminuat din culorile frumoase ale ecranului.
Culorile sunt destul de bune, și, deși noi am testat monitorul pe modul Standard (nu pe modul Vivid care ar fi oferit cel mai probabil niște rezultate un pic mai bune) , colorimetrul nostru Spider X ne-a arătat că Omen X Emperium 65 poate afișa 94% DCI-P3, 85% Adobe RGB și evident, 100% banalul SRGB.
Deci monitorul este bun și pentru creatorii de conținut foto-video, dacă și-ar dori acest lucru.
Luminozitatea măsurată de noi de SDR a fost de 674 cd/m2, iar black level-ul de 0,42 în aceleași condiții, cu un contrast de 1610:1.
Panoul știe și HDR, este certificat HDR10, adică pe HDR luminozitatea maximă (peak luminance) trece de 1000 lumeni. La fel, uniformitatea culorilor ne-a plăcut, capitol la care s-a descurcat foarte bine panoul VA.
Uniformitatea luminozității a fost mai puțin reușită, dar sincer nu am un exemplu la care să mă raportez, acesta fiind primul panou de 65” cu matrice non-OLED pe care am pus colorimetrul.
Și încă un lucru important despre panou: probabil ați ghicit deja, avem un panou de tip FALD (full-array local dimming), adică avem iluminare locală pe 384 de zone (tehnologie necesară pt HDR).
Performanțe în gaming
Panoul din specificații pare cam lent: 14ms gray to grey. Asta până nu pui mâna pe telecomanda destul de buclucașă și strângi ”șuruburile” un pic – există mai multe nivele de unde să alegeți cât de agresiv să fie overdrive-ul, până observați sau nu artefacte specifice fenomenului de ”overdrive overshoot” (sau ghosting inversat). Noi am pus pe valoarea cea mai agresivă,
Level 7 și nu am observat artefacte. Timpul de răspuns scade astfel la 4ms greu-to-grey, o valoare foarte bună pentru un astfel de panou și mai ales, de asemenea dimensiuni.
Input Lag-ul nu l-am resimțit, ceea ce înseamnă că s-a situat undeva la o valoare nu peste 30ms. Precum un monitor de gaming obișnuit (bun totuși, nu ca detergentul obișnuit).
NVIDIA G-Sync, 4K, 144Hz!
Ei bine, cam acum veni momentul, cum spune reclama Schweppes, să facem diferența dintre bărbați și băieți…monitoarele de gaming sunt monitoare de gaming, TV-urile…încă nu. Culmea, Emperium-ul care cel puțin pe hârtie are aproape 2 ani, și se pregătește să iasă la pensie (nu, nu din aia specială, nu dați cu parul) se ia la trântă cu cele mai smechere televizoare. Doar de curând au început să apară TV-uri cu VRR (Variable Refresh Rate – bazate pe Free Sync. La sfârșitul lunii trecute a fost anunțat suportul G-Sync Compatible pentru cea mai nouă gamă de televizoare de la LG, cele care au fost dezvoltate împreună cu NVIDIA. Mai mult, televizoarele OLED din a doua partea a acestui an au primit (în sfârșit) interfață HDMI 2.1 – însă pentru moment, nu-i așa, Murphy nu doarme niciodată, plăcile video NVIDIA știu doar HDMI 2.0, adică știu G-SYNC pe 4K doar la 60Hz și la 2K la 120Hz.
Deci Împăratul OMEN X Emperium 65 rămâne display-ul de 65” încă neegalat la performanțe în gaming 4K, unde panoul cu refresh nativ de 120Hz poate fi overclockat banal în 144 Hz, spre deliciul celor mai împătimiți jucători! Grație portului DisplayPort 1.4 cu care este dotat monitorul. Alături de portul DP, monitorul mai are în dotare 3 porturi HDMI 2.0a, 4 porturi USB 3.0 și portul de LAN RJ-45, un jack de 3.5 și o ieșire optică. Ce ne-am putea dori mai mult?
NVIDIA Shield
Telecomanda aia de care vorbeam mai înainte, cu o ergonomie puternic îndoielnică, atât cât privește zona de touch pentru controlul volumului sunetului, dar și rotița din care trebuie să ne jucăm prin meniuri, mi-a cam lăsat impresia că puteam fi și mai fericit. Și culmea, este fix telecomanda de la NVIDIA Shield.
NVIDIA Shield se face vinovat că unii neavizați să confunde acest monitor cu un Smart TV..mai ales că …ce face lumea deobicei pe un SmartTV? Se uită pe Youtube, pe Netflix? Bifat. Păi cam asta face și NVIDIA Shield…și mult mai multe (acces la Google Play Store, Play Games, etc). Evident, nu putea lipsi serviciul de streaming NVIDIA GeForce NOW – bine, mai durează până o să vedem lag-free 4K gaming, dar na, e un început. TV-ul are și Chromecast integrat – ce mai, e destul de Smart, nu? :). UPS, am zis TV? Ați văzut cum m-am păcălit? NU, monitorul, monitorul are și ChromeCast și WiFi și tot ce v-ați dori pe partea de entertainment și multimedia.
Soundbar-ul
Soundbar-ul de 9kg este destul de bine construit. Cu cele 4 speakere de 77mm și două Tweatere de 25mm, patru radiatoare mari, 3 amplificatoare stereo reușete să compenseze în mare măsură lipsa subwoofer-ului. Evident, dacă e să fiu cârcotaș aș zice că cine își permite un astfel de monitor are și un setup audio pe măsură în sufragerie, cu speakere HiFi audio-grade, dar oricum, efortul celor de la HP de a integra un speaker cu mult peste cele din TV-urile de pe piață a fost un succes (să privim partea plină a paharului, nu?).
Gaming, imersiune totală!
Dar trecând peste toate specificațiile tehnice, dimensiunea tot contează, fie că vă place sau nu să recunoașteți. Dacă vi s-a spus că nu, ați fost mințiți. Mă refer la diagonala monitorului, la ce vă gândeați?
Am văzut un Dan exaltat, un Marinache care n-ar fi dat controller-ul din mână și nu s-ar fi ridicat de pe canapeaua aflată la 1,5m de monitor până n-ar fi căzut lat de foame. Efectul e năucitor, te prinde. Îți redescoperi pur și simplu jocurile, fie că te joci un Division 2 sau Metro Exodus. Nu, evident că n-am avut 144 cadre pe secundă în 4K, cu 2080Ti, ce aveți? Însă cu G-Sync activat nici nu mai contează că aveam 40-60,80 de cadre cu setări pe high și RTX activat. Borderlands 3 pe medium ne-a dus monitorul în 144 fps, la fel și Rocket League, joc în care iar l-am pierdut pe Marinache preț de câteva minute, redevenind copilul pe care îl știam.
Iluminare ambientală
La capitolul ”altele” aș menționa, pentru că merită, iluminarea ambientală, mai ales dacă instalați monitorul pe perete. Banda LED de pe spate va crea o iluminare ambientală în funcție de conținutul de pe ecran. Da, exact, ca acea tehnologie a celor de la Philips. Dar nu la fel de puternică vizual.
Concluzie
Te face acest monitor un jucător profesionist? Nu. Noob-ul din tine va câștiga mai multe lupte în CS GO? Nope. Dar te asigurăm, orele petrecute în fața acestei bestii vor trece mai repede, fără să conștientizezi când s-a făcut dimineață.
Omen X Emperium 65” este primul BiG Mama (pardon, BFGD) care ne-a trecut pragul (spinarea mea nu-l va uita niciodată), alte astfel de bestii sunt în drum spre România și probabil către noi (aș prefera un serviciu de livrare ca în Olanda, livrare direct prin balcon, pe scripeți sau o mică macara 🙂 ). Poate nu este el perfect, dar e ca și prima dragoste: rămâne în sufletul nostru de gamer.
”The mother and the father of all gaming monitors”
Caliatatea imaginii – 9.4
Gaming experience – 10
Construcție – 9
Conectică – 10
9.6
Omen X Emperium 65” este primul BiG Daddy, pardon, BFGD (Big Format Gaming Display) din România și în ciuda faptului că NU este un televizor, are NVIDIA Shield integrat și poate îndeplini ușor task-uri de Smart TV.Dar adevărata forță a acestui monitor mamut constă în panoul de 144Hz cu G-Sync, și low input lag și doar 4ms timp de răspuns pe modul Overdrive.Gaming-ul de sufragerie Level 100.
Be First to Comment