Oh boy, oh boy, oh boy. Razer Viper Ultimate sau mai bine zis Viper wireless e aici. N-am mai fost de ceva timp atat de entuziasmat de un produs ca vine la review.
Si am avut o reactie putin dubioasa cand mi-a lasat Fulger mesaj ca miercuri vine soarecu. Mai exact, am guitat de fericire.
Da, am asteptari uriase de la mouse. Asta si pentru ca Viper pe fir mi s-a parut un mouse foarte bun. N-am mai fost asa impresionat de un mouse Razer de la primul Deathadder.
Si dupa ce am scris review-ul lui Viper, l-a luat barbosul acasa sa vada ce poate si la cateva ore m-a sunat sa ma intrebe “De ce n-am zis ca Viper e cel mai bun mouse?” Argumentul meu a fost scurt si poate cretin pentru unii utilizatori: pentru ca e wired.
Apoi i-am spus de faptul ca sunt convins 99% ca urmeaza intr-un timp relativ scurt si varianta wireless pentru el. Si uite ca acel interval a fost chiar mai scurt decat m-as fi asteptat.
In fine, Razer Viper Wireless are multe de dovedit. Din perspectiva mea, are un rival foarte puternic in Logitech G Pro Wireless, produs ce nu mi-a fost inlocuit timp de un an din mana de vreun mouse pentru ca nu a avut cine sa o faca.
Insa, Viper Ultimate poate fi confirmarea finala de care au nevoie gamerii ca pot trece linistiti pe mousi wireless. Bine, a dovedit-o Logitech de peste un an, dar inca-s utilizatori reticienti.
Ce este Razer Viper Ultimate?
Cam toti producatorii mai importanti i-au dat un nume de scena tehnologiei lor wireless pentru periferice wireless. Logitech are Lightspeed, Corsair are Slipstream, iar acum Razer are si el o denumire fancy, anume Razer HyperSpeed.
Varianta Wireless a lui Viper cantareste cu 5 grame mai mult decat varianta wired. Si acest lucru nu este rau deloc, avand in vedere ca era necesar sa puna un acumulator potent pe un mouse wireless ce se vrea varf de gama.
Iar 74 de grame pentru un mouse de gaming, fie el si wireless, este o greutate foarte buna. Chiar usor daca stam sa ne uitam la alte modele, fie din portofoliul Razer, fie de la alti producatori.
Mouse-ul vine cu senzorul Razer Focus+ ce este facut in parteneriat cu cei de la PixArt. Acesta are o viteza de tracking de 650 IPS, duce pana la 20.000 DPI si vine cu diverse functii noi precum Smart Tracking, Asymmetric Lift Off si Motion Sync.
Ca si fratele cu coada, Viper Ultimate este dotat cu switch-uri optice si cablul tip siret Razer Speedflex.
Acumulatorul mouse-ului poate atinge o autonomie de pana la 70 de ore de utilizare, asta cu iluminarea oprita.
Si acesta dispune de 8 butoane programabile din care 4 sunt pe laterale, cate doua pe fiecare parte.
In mare din exterior pare aproape identic cu Viper wired, exceptand mici modificari cum ar fi in zona click-urilor, cel mai probabil pentru a mai castiga ceva la cantar. Sau mai bine spus, pentru a pierde la cantar niste grame.
Smart Tracking calibreaza automat senzorul senzorul mouse-ului la diferite suprafete la care acesta este utilizat, anume la mousepad-uri de panza sau cele tip hard. Aceasta functie asigura faptul ca lift-off distance-ul si acuratetea raman constante si astfel eliminand incovenientul calibrarii manuale, lucru ce era prezent la senzorii anteriori.
Motion-Sync asigura transferul informatiei de la senzorul mouse-ului la PC in intervale de timp regulate, astfel rezultand un tracking mai consistent si responsivitate imbunatatita a senzorului.
Asymmetric Lift Off permite jucatorului sa seteze distante diferite de lift-off pentru o acuratete crescuta in timpul jocului, astfel mouse-ul reluand tracking-ul din punctul in care are contact cu suprafata prevenind neplaceri precum alunecari nedorite ale senzorului.
Galerie foto
Experienta in timpul utilizarii
Un mouse precum Viper Ultimate merita un maraton de gaming. PUBG nu se mai joaca mai nimeni din lista mea, toti emigrand catre Apex. Iar solo games in PUBG devin enervante dupa maxim o ora.
Asa ca m-am orientat catre CS:GO. M-am jucat niste deathmatch, matchmaking si ceva harti de aim_map 1vs1 pe faceit. Insa m-am jucat si nitel Dota2, nu de alta dar eram curios ce APM scot cu el aproximativ.
Fiind deja obisnuit cu forma lui pentru ca am utilizat Viper de cand acesta s-a lansat, trecerea a decurs fara probleme, simtind doar o liberate in plus pentru ca am renuntat la fir.
Forma si constructie
Daca la forma mouse-ul este identic cu varianta wired, modificarile vin pe burta lui si la click-uri. La Viper skatez-urile erau doua bucati intregi, la Viper Ultimate acestea au fost taiate strict pentru modurile de incarcare. Cele frontale au fost decupate pentru a trece cablul USB, iar cele dorsale au fost decupate pentru a sta ok in dock station.
Sincer, eu unul sunt fanul skatez-urilor dintr-o bucata, cum sunt pe Viper sau pe G Pro Wireless. Iar cei de la Logitech au ales sa ridice putin port-ul USB, astfel skatez-urile frontale ramanand intacte.
Si dupa cum reiese ceva mai sus, putem incarca mouse-ul fie utilizand cablul Razer Speedflex USB, fie montand mouse-ul in dock-ul Razer. Adica exact cum se incarca si Razer Mamba.
Ei bine, dock-ul a fost putin updatat. Este de dimensiuni mai mici decat varianta veche, dar este la fel de urat si la fel de inutil. E stupid sa ai un mouse in dock la incarcat si in timpul respectiv fie iti gasesti de lucru prin casa, fie utilizezi alt mouse. Razer trebuia sa se gandeasca la alta varianta. Asta cu dock-ul e asa, fancy si cam atat.
Butoane si scroll
Mouse cu switch-uri optice. Un lucru atat de inedit si atat de interesant. Este adevarat ca acest lucru este destul usor de omis, mai ales pentru cei ce n-au mii de ore in jocuri. Dar switch-urile optice au un avantaj enorm fata de cele clasice pentru ca nu necesita debouncing. Acest debouncing este folosit in toate dispozitivele cu butoane pe baza de contact (doua fiare se ating si inchid circuitul) pentru a nu inregistra comenzi false. Daca va aduceti aminte de soarecii care dau click cand ii pui pe masa…
Ei bine, acei soareci nu au debouncing-ul reglat special pentru acel mouse.
Oricum, ideea este ca din ce a masurat Fulger, daca la miscarea senzorului mouse-ul are lag-ul X, la click, mouse-ul are lag-ul X+~2ms. Asa ca practic au aliniat lag-ul click-urilor cu cel al senzorului.
Scroll-ul prezent pe Viper Ultimate are o senzatie foarte faina si este silentios. Starea de confort este dat si de cauciucul zimtat prezent pe acesta.
Pe partile laterale gasim doua perechi de butoane, ce-s amplasate intre click-urile clasice si zona de grip. Ma rog, al 2-lea buton intra pe teritoriul gripului. Acestea pot fi programate dupa bunul plac, cu diverse functii sau macro-uri.
Insa eu prefer sa le dezactivez, pentru ca am uneori spasme cand tin un punct fix si apas fara sa vreau butoanele respective.
Greutate
Greutatea a devenit destul de brusc un subiect tabu pentru mousii de gaming. Asta pentru ca, in special pentru gamerii de First Person Shooters o greutate scazuta, un senzor precis si o forma decenta aduc imbunatatiri vizibile in sesiuni de jocuri.
Nu doar se imbunatateste scorul pe tabela, anume scoate mai multe fraguri. Insa se imbunateste si movement-ul jucatorului, dar si incheietura acestuia nu oboseste atat de repede, astfel reusind sa se antreneze/joace mai mult.
Razer Viper Ultimate cantareste doar 74 de grame, asta cand nu se afla la incarcat. Asta inseamna ca reuseste sa fie mai usor cu 6 grame decat competitorul lui direct, Logitech G Pro Wireless.
Bine, ce-i drept nici cei 80 de grame scosi de catre mouse-ul Logitech nu-s de lepadat.
A se observa in pozele de mai jos ca se adauga 4 grame la total atunci cand este atasat cablul. Asta pentru ca si conectorul cablului aduce extra greutate.
Software
Si ca orice produs Razer ce a fost lansat in ultimii ani, putem sa-l customizam utilizand software-ul Razer Synapse.
Aici putem modifica sau sincroniza iluminarea cu alte produse Razer, customizare DPI, polling rate, functii butoane, calibrare pe mousepad si altele.
O chestie destul de faina ce n-am observat-o pana acum e ca daca ai Synapse instalat si apesi pe butonul de DPI Stage iti apare pe ecran la ce stadiu esti. Bine, n-am observat-o pana acum pentru ca eu instant cum imi iau un mouse sa-l testez dezactivez butoanele laterale, il setez pe 400 DPI si scot celelalte trepte.
De asemenea, tot din software se poate modifica, cat de cat, si power managementul mouse-ului. E o chestie buna pentru ca te ajuta sa mai sporesti autonomia. Mai ales daca nu esti un jucator hardcore care mananca FPS-uri pe paine, ci doar te joci ocazional.
Verdict
De fel cand am asteptatari mari, in special cand vine vorba de produse, mereu iese tambalau. Ei bine, dupa mult timp asteptarile mele coincid cu ceea ce a livrat Razer.
Razer Viper Ultimate este un mouse de gaming extrem de bun. Si acest produs se adreseaza jucatorilor de FPS-uri, in special celor de CS:GO.
Este mai bun decat Logitech G Pro Wireless? Ei bine, nu. Dar nici G Pro nu este superior lui Razer Viper Ultimate.
Preturile sunt similare. Ambele sunt produse ce au o eticheta de pret maricica, mai ales pentru clientul roman. Insa repet, vrei performanta si ceva fain, trebuie sa bagi mana o idee mai adanc in buzunar.
Atat HERO 16k cat si Razer Focus+ sunt senzori foarte buni, extremi de precisi. Si constructia celor doi mousi este foarte bine gandita si diferenta de greutate de doar 5 grame intre ei nu este un factor de decizie.
Si bateria este tot undeva pe acolo. Doar ca un usor avantaj catre Razer, unde are un acumulator ce duce in teorie cu aproximativ 10 ore mai mult decat cel prezent pe G Pro Wireless. Insa nici aici nu se poate face departajarea.
Consider ca totul se poate delimita strict de preferintele utilizatorului. Ca un client e fan Razer sau invers, ca altul are gear complet Logitech si nu sta sa “sparga familia”, totul se reduce aici sau la forma.
Asta pentru ca sincer sa fiu, mie mi-a luat foarte mult timp sa ma obisnuiesc cu forma lui G Pro Wireless. Si Viper are o forma mult mai prietenoasa pentru cei ce au adorat mousi mai mici, cum ar fi Kinzu sau Kana.
Deci, dupa cum am mai zis-o, Razer o confirma daca mai era nevoie: trebuie sa trecem pe wireless baieti.
Si vestea buna e ca trendul ascendent in care se afla Razer de ceva timp continua. Si sper sa nu se opreasca aici.
Mouse-ul nu este inca disponibil in Romania. Cel putin la momentul publicarii. Insa, o sa ajunga la Altex si eMag undeva pe la jumatatea lunii noiembrie. Deocamdata puteti accesa pagina de produs de pe Altex unde o sa il vedeti listat la 799 Lei si cu stoc epuziat.
Be First to Comment