Press "Enter" to skip to content

REVIEW: LOGITECH G PRO X KEYBOARD

Spread the love

Si stau eu si ma intreb, scriind pe tastatura asta mica si misto, ce i-a apucat pe Logitech de au venit pe piata cu o tastatura atat de nisata.

Adica lucrurile pareau destul de clare acum cativa ani cand lansau al nustiu catelea model de tastatura cu Romer G.

Sunt niste switch-uri misto. Atat cele bumpy, cat si cele liniare.

Dar sufera de o mare problema. Si e grava din perspectiva oricui e ceva mai pasionat de placa sa cu butoane: nu pot fi schimbate nici macar keycap-urile.

Adica le poti schimba cu cele unghiulare tot de la Logitech care au fost folosite initial pe G910. Dar sunt atat de “misto” incat au devenit keycaps de rezerva si au lansat un G910 cu keycap-uri cu forma clasica.

Ei! Dar ce mai conteaza prin ce au trecut si ce au lansat. Intr-un final toate produsele lor au cui sa se adreseze.

Si Logitech G Pro X (tastatura) se adreseaza celor ce au nevoie de un nivel de customizare mai ridicat.

 

Ce este Logitech G Pro X?

Sa fie clar, discutam despre tastatura, nu despre casti. Este foarte ciudata  nomenclatura actuala a produselor din seria Pro. Dar probabil ca la un moment dat vor avea logica.

Logitech G Pro X Keyboard review | WASD.ro

Ar fi fost mai simplu daca lasau castile cu X si puneau Y pentru tastatura. Si astfel cand veneau cu iteratii noi le transformau in X1, Y1 si asa mai departe.

Dar hey! Probabil ca specialistii lor stiu mai bine.

Primul lucru pe care stie sa il faca aceasta tastatura este sa fie identica cu Logitech G Pro. Stiti voi, tastatura aia tenkeyless cu switch-uri Romer G.

Este absolut identica in materie de dimensiuni si functii secundare ale butoanelor.

Logitech G Pro X Keyboard review | WASD.ro

Cablul este si el detasabil si mi se pare o dotare absolut obligatorie pentru o tastatura ce se vrea de competitie. Adica atunci cand iti strangi catrafusele si pleci de la un concurs, nu vrei ca acel cablu sa prinda o forma ciudata la iesirea din tastatura datorita felului in care il incolacesti in jurul tastaturii.

Nu are USB Passthrough si ar fi fost cu adevarat util pentru ca puteai lasa dongle-ul mouse-ului Logitech G Pro Wireless in ea si scapai de un stress constant ca poate pierzi bucatica aia mica de plastic ce seamana mai degraba cu un dop pentru port-ul USB.

In materie de switch-uri, Logitech G Pro X vine dotata fie cu switch-uri fie GX Blue Clicky, GX Brown Tactile sau GX Red Linear. Tineti cont de faptul ca, de fapt, aceste switch-uri sunt Kailh.

Logitech G Pro X Keyboard review | WASD.ro

Nu este o problema acest aspect pentru ca a crescut calitatea lor semnificativ in ultima vreme.

Dar cel mai mare castig pe care il ai tu ca utilizator este acela ca poti pune ce switch-uri vrei tu. Fie Kailh Pro Purple, Silver Speed sau Gateron care costa aproximativ 40$ un pachet de 120 de switch-uri. La fel cum fac toti cei ce apeleaza la kit-uri DIY.

Si daca te dau banii afara din casa poti merge atat de departe incat sa investesti vreo 650$ in 87 de switch-uri premium Gateron Ink.

Bineinteles, ca sa fie posibila schimbarea switch-urilor, LED-urile pentru iluminare au fost lipite de PCB si asta inseamna ca lumina RGB emisa de acestea trebuie sa treaca prin carcasa switch-ului pentru ca mai apoi o parte din ea sa ajunga in simbolul inscriptionat pe tasta. Iar o alta parte din lumina iese pe langa keycap-uri.

Nu este cea mai fericita solutie si nu se apropie de stilul de iluminare al switch-urilor Romer G, dar este un compromis pe care vrei nu vrei, trebuie sa il faci daca vrei sa iti schimbi singur switch-urile.

Pachetele cu switch-uri pe care le vinde Logitech sunt mai scumpe decat daca le-ai cumpara de la Glourious PC Gaming Race si contin si un numar mai mic de switch-uri. 92 vs 120.

De asemenea, si varietatea este mult mai restransa. Insa, sunt sigur ca vor diversifica oferta si vor include si switch-uri mai speciale. Dar asta pe viitor.

Daca vor ajunge si in retail aceste pachete cu switch-uri o sa fie chiar misto. Adica eu unul prefer sa platesc mai mult pentru ceva si sa nu astept o saptamana sa imi fie livrat.

Si Logitech au deschidere catre toti comerciantii unde ati vazut vreodata produse Logitech la raft.

Dar din pacate si tastatura, precum si kit-urile cu switch-uri sunt disponibile la vanzare doar online pe site-ul Logitech.

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Ca sa va faceti o idee, eu am folosit tastatura Pro cu siwtch-uri Romer G inca de la lansare. Am trecut la K780 impreuna cu MX Master 2S pentru PC-ul la care in majoritatea timpului lucrez, dar ocazional ma mai joc si sunt indragostit de Flow. Dar am trecut acum iar la o tastatura tenkeyless. La Pro X. Si imi place la nebunie sa imi pot schimba switch-urile. Ma incanta maxim ideea asta.

Mi-a placut foarte mult tastatura de la Glorious PC Gaming Race pe care am asamblat-o acum ceva vreme, insa nu suficient cat sa decid sa trec la ea de la Pro.

Logitech G Pro X Keyboard review | WASD.ro

Dar de la Pro la Pro X as trece fara sa clipesc. Si chiar si de la K780 (care ma incanta functia multi device) incep sa jubilez intre a ramane pe ea sau a trece la Pro X. Probabil ca daca o sa imi comand cateva keycap-uri artisan voi decide mai usor.

Cert este ca ma simt bine sa stiu ca daca se defecteaza o tasta o voi putea schimba singur si imediat.

Am fost foarte dezamagit cand mi s-a defectat F-ul la primul Pro pe care l-am detinut. Si mi-a displacut total perioada de asteptare. E enervanta schimbarea perifericelor cu care esti obisnuit.

Si daca ar fi existat Pro X la acea vreme m-as fi ocupat singur de schimbarea siwtch-ului.

Dar trecand peste asta. As putea spune ca am trecut direct de la Pro la Pro X pentru ca tastatura K780 am folosit-o prea putin timp. Degetele mele inca sunt obisnuite cu layout-ul lui Pro. Si trecerea a fost naturala. S-a simtit ca si cum doar as fi schimbat switch-urile, nu tastatura cu totul.

Dintre toate switch-urile cel mai bine m-am inteles cu cele clicky, desi ma cam enerveaza sunetul lor. Dar senzatia overall a fost cea mai placuta.

 

Verdict

Sa fie clar, Logitech G Pro X nu este tastatura perfecta, dar este de departe cel mai bun produs din aceasta categorie pe care Logitech l-au lansat de la G710+ incoace.

Pretul ei este mai mare decat al majoritatii tastaturilor DIY, insa, Pro X vine la pachet cu tot ecosistemul Logitech si asta include iluminarea lor si sincronizarea desteapta cu alte dispozitive.

Logitech G Pro X Keyboard review | WASD.ro

Eu unul nu ma dau in vant dupa sincronizari si alte chestii si ca fapt divers software-ul G Hub l-am folosit o singura data pentru tastatura Pro. Atunci cand i-am conceput profilul de iluminare.

Si practic pentru mine nu valoreaza nimic software-ul lor. Dar sunt utilizatori care nu se pot lipsi de el si depind de macro-uri si alte chestii specifice software-ului.

Din punct de vedere al constructiei nu este ceva wow. Fatada este tot din plastic si keycap-urile par turnate din acelasi ABS precum cele folosite la tastaturile cu Romer G.

Pentru mine s-a dovedit o constructie rezistenta. Mie nu mi s-au tocit keycap-urile pe Pro, desi o folosesc de foarte multa vreme si scriu ceva mai mult decat un utilizator normal.

Dar sunt utilizatori carora li s-au tocit keycap-urile. Depinde foarte mult de fiecare om. De alimentatia si transpiratia lui si mai ales daca se spala pe maini dupa ce baga o shaorma sau nu.

Overall imi place foarte mult. Atat de mult incat imi vine sa trec iar la acest format desi abia trecusem la K780 care este wireless.

Tastatura Logitech G Pro X poate fi cumparata doar online de pe site-ul Logitech la pretul de 149 €, iar in magazinele din Romania nu va exista niciodata la raft. Dar la fel au zis si despre MX518 Legendary si dupa un an iata ca e listat la eMag.

Editor's Choice WASD Award

Spread the love

Articol preluat de pe wasd.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares