Press "Enter" to skip to content

REVIEW: LOGITECH G815 SI G915 LIGHTSPEED WIRELESS RGB

Spread the love

A venit momentul pe care unii dintre noi il asteptam, anume o lansare de tastatura noua de la Logitech. Nu de alta, dar ma cam plictisisem de G910. Nu este o tastatura rea, doar ca era de ceva timp pe piata si ma tot plangeam prin review-uri ca as vrea sa vad si altceva decat refresh de mousi.

A venit lansarea Pro X, o pereche de casti ce-mi place foarte mult si momentan n-as fi tentat sa renunt la ele. Si in sfarsit a venit si o tastatura noua. Sau tastaturi, depinde cum vrei sa-i spui: G815/G915.

Bine, stiam de lansarea asta, pentru ca avem tastatura Logitech G915 cu switch-uri GL Linear din noiembrie 2018 daca-mi aduc aminte bine. A stat cateva luni pe la Fulger, insa a folosit-o putin spre deloc, asta pentru ca el e fan tastaturi tkl.

Iar apoi din martie a stat la mine si asta este un lucru bun pentru ca am folosit-o atata timp, versus celelalte periferice pe care le primim unde apuc sa le utilizez undeva la 1-2 saptamani, depinzand acum si de cat de aglomerat sunt sau de producatorul care trimite produsele catre testare.

Insa dupa lansare, am primit de la Logitech si G815 cu switch-uri clicky, adica un G915 wired. Si chiar daca am apucat sa o folosesc o luna, e bine ca a venit ca asa am reusit sa vad si alte switch-uri ce-s disponibile pe aceste tastaturi. Plus, ador tastaturile mecanice mai galagioase, Razer Blackwidow v2 cu switch-uri green fiind tastatura mea preferata.

Insa, voi vorbi in mare de Logitech G915. De ce? Pentru ca sunt identice, diferentele fiind ca G915 este wireless, iar G815 este wired si dispune de port USB passthrough.

Logitech G815 and G915 review | WASD

 

Ce sunt Logitech G815 si G915 Lightspeed Wireless RGB?

G815/G915 sunt primele tastaturi low profile de gaming din portofoliul celor de la Logitech.

Cele doua tastaturi de gaming sunt disponibile cu trei variante de switch-uri diferite ce au fost facute impreuna cu cei de la Kailh:

Partea frontala a tastaturii este imbracata intr-un aliaj de aluminiu ce predomina intreaga partea frontala, fapt ce o face usor de curatat. De asemenea, textura acestei suprafete este diferita in functie de model.

Logitech G915 poate fi folosita fie utilizand receiver-ul din pachet, fie prin modulul bluetooth. Asta inseamna poate fi conectata la device-uri precum Smart TV, telefoane si altele.

Acumulatorul acestei tastaturi are o durata de utilizare de 30 de ore, asta cu iluminarea pornita la maxim.

Cele doua tastaturi vin cu taste media dedicate si “roata” de volum. Si, desi speram ca am scapat pentru totdeauna de tastele macro de pe laterala, Logitech le-a reintrodus cu ocazia lansarii acestor tastaturi. Nu ma dau in vant dupa aceste taste, dar sunt oameni carora le sunt utile.

Logitech G815 and G915 review | WASD

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Initial am crezut ca voi fi afectat de faptul ca n-am sa folosesc wrist rest. Insa clar n-am fost afectat de lucrul asta. Bine, ar fi fost putin absurd, fiind vorba de o tastatura low profile.

Evident, ca orice tastatura mecanica ce costa peste 100 euro, G815 si G915 au iluminare RGB.

Constructia de aluminiu este foarte placuta si raman greu amprente pe ea. Insa eu am reusit sa vars ceva pe partea de aluminiu si s-a curatat instant utilizand un servetel umed.

Tastastele sunt si ele comode si cum era de asteptat, trecand pe taste ce au “drum” mai scurt de strabatut, am inceput sa tastez o idee mai repede. Bine, nu scriu romane in plus, dar simt diferenta la fiecare fraza.

Iluminarea este superba, fiind untr-un contrast fain si cu suprafata de aluminiu.

Sunetul scos de catre switch-urile clicky este mai “inghitibil” decat cel scos de exemplu de catre MX Cherry Blue. Este ceva mai stylish si aduce putin cu sunetul emis de “celebra” Ornata, acea tastatura hibrid de la Razer.

Roata de volum o consider o aditie foarte utilila si poate sunt un tembel ca o spun, dar mie personal imi place mai mult aceasta decat sa apas pe volume – sau +.

Portul USB passthrough prezent pe G815 este foarte util. Nu sunt genul care sa-si incarce telefonul la PC, asa ca eu imi bagam receiver-ul de la mouse-ul Logitech G PRO Wireless in acel port. Asa imi ascund si mai mult cablurile sau chiar elimin din ele, astfel tinand doar cablu pentru a incarca pe rand mouse-ul sau G915, fir ce sta oricum ascuns sub tejgheaua monitorului.

Cei de la Logitech se lauda in specificatii ca modelul G915 la o incarcare completa duce 30 de ore, asta cu iluminarea pe 100%. Lucru ce este adevarat, pentru ca ajung sa folosesc tastatura in jur de o saptamana.

In cazul in care scad intensintatea iluminarii sau chiar o opresc, mai castig cateva zile de utilizare, acum depinde de caz. Daca iluminarea este oprita complet, acumulatorul tastaturii duce mult mai mult. Cu mult mai mult!

Bubos cum e cateodata G HUB, pana acum n-am observat vreo problema legata de aproximarea bateriei ramase, indiferent de perifericele conectate.

Insa la cum arata iluminarea RGB pe aceasta tastatura, ar fi pacat ca stric contrastul de pe birou. Mai ales ca face un combo frumos cu restul de produse ce m-au facut fortat sau nu sa renunt la folosirea lustrei pe timp de noapte.

 

Software

Am mai spus-o candva, intre mine si G HUB este o relatie de love-hate. La inceput ma enerva teribil ca era plin de bug-uri si il detestam pentru asta. Acum vreo doua luni au adus niste update-uri ce au rezolvat din probleme si incepuse sa fie chiar un soft decent.

Insa de la update-ul pentru G915/G815, am inceput iar sa am probleme cu el, anume imi deconecteaza din senin perifericele sau “uita” din setari si le pot rezolva doar daca restartez PC-ul sau in cel mai rau caz, reinstalez aplicatia.

Dar sunt convins ca probabil la urmatorul update, problemele acestea se vor rezolva. Sau cel putin asa sper.

Utilizand Logitech G Hub putem modifica diverse, de la iluminare, setari de macro-uri si altele.

 

Verdict

Dupa cum am zis si-n intro, am avut ocazia sa utilizez tastatura aproximativ jumatate de an. Si cred ca am reusit in acest timp sa-mi fac o parere completa si cat se poate de realista.

Logitech G915 este abia a 3-a tastura mecanica wireless pe care am reusit sa o testez, asta dupa Corsair K63 si Logitech G613. Si cu siguranta G915 este net superioara celorlalte modele.

Ce am detestat cel mai mult la Corsair K63 Wireless era faptul ca avea o perioada de wake-up de aproximativ 10 secunde, lucru foarte enervant. Iar Logitech G613 e destul de ok, lucrul fain fiind durata imensa de utilizare pana se descarca bateria.

Din punct de vedere al design-ului, imi plac foarte mult G815/G915. Asta chiar daca pana acum utilizam doar tastaturi masive, cum ar fi Blackwidow v2.

Faptul ca m-a convins sa renunt la modelul de la Razer in detrimentul unei tastaturi lowprofile spune multe. Si sincer, nu m-as fi asteptat sa fac asta.

Si autonomia este foarte buna, mai ales pentru o tastatura ce a functionat mai mereu cu luminozitatea la maxim.

Singurul lucru contra pe care-l il pot aduce celor doua tastaturi este clar pretul, ce este cam ridicat. Anume Logitech G915 are un pret recomandat de vanzare de 1199.9 lei, iar Logitech G815 de 949.9 lei.

Insa si acest lucru este cu dus si-n intors, asta pentru ca nu prea ai variante cand vine vorba de tastaturi wireless. Iar eu recunosc ca sunt destul de tembel incat as scoate niste sute de lei in plus, evident daca consider ca produsul respectiv imi poate aduce un plus considerabil fie de performanta, fie de confort. Iar G915 cu siguranta a facut asta in perioada in care am utilizat-o.

Logitech G815 and G915 review | WASD

Am mai spus in alt material faptul ca anul trecut ma lovise nebunia sa am doar periferice wireless. Cu mouse-ul am nimerit-o din prima cu Logitech G Pro Wireless, desi mi se parea ciudat ca Fulger cand il lauda asa tare in review.

La casti am dat rateu, desi am incercat vreo 4 modele de la producatori diferiti. N-am nimerit ceva sa imi ofere o experienta foarte placuta si cel mai important, un acumulator macar decent.

Iar cand vine vorba de tastaturi, am dat un semi rateu cu tastatura Corsair K63 Wireless. Nu este neaparat o tastatura rea, dar are ceva hibe pentru pretul ei.

Cu siguranta asta este viitorul, cel putin cand vine vorba de periferice: wireless. Avem deja mousi foarte performanti si au inceput aparent sa apara si tastaturi performante cu autonomie foarte buna.

Dar repet, problema incepe cand vine vorba de casti, pentru ca momentan nu avem o solutie sa impace si capra si varza. Adica n-avem casti care se aud bine si sa ofere si o autonomie buna.

Hai, la treaba! Vreau sa scot cablurile definitiv de pe birou.

Editor's Choice WASD Award

Spread the love

Articol preluat de pe wasd.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares