Press "Enter" to skip to content

Review Gears 5 – O demonstratie de forta

Seria Gears of War este una emblematica si reprezinta pentru Xbox, ceea ce Killzone este pentru PlayStation. Intre timp, anumite lucruri s-au schimbat astfel Gears of War 4 a fost lansat si pe PC, iar acum este momentul sa vorbim despre a cincea intrare in serie, Gears 5, joc lansat atat pe Xbox One cat si pe PC.

Daca intrebi un fan pentru ce este cunoscuta seria, printre primele mentiuni vor fi sistemul de cover shooting si brutalitatea luptelor, alaturi de un story serios si personaje pe care ajungi sa le indragesti. Ah, era sa uit de achievementul Seriously.

Un nou protagonist, intr-o lume familiara

Gears 5, chiar daca nu si cu numele, este continuarea directa a seriei Gears of War si duce mai departe povestea celui de-al patrulea joc din serie, doar ca de aceasta data vei juca si in pielea lui Kait Diaz, personaj care a mai aparut si in Gears of War 4, cat si in cartea ce serveste ca prequel pentru jocul de fata, Gears of War Ascendance. Daca ai mai sarit unele jocuri din serie, sau esti un nou venit, nu iti face griji, deoarece Gears 5 ofera un rezumat a ceea ce s-a intamplat in jocul precedent pentru a nu te trezi intr-o lume complet noua cu un plot pe care nu-l intelegi.

Chiar daca povestea se incheie oarecum abrupt, vei afla detalii despre trecutul lui Kait iar finalul lasa loc de continuarea care probabil va veni sub forma lui Gears 6. Cap-coada, ai undeva intre 12 si 14 ore de joaca asigurate iar campania te poarta prin diferite scenarii si ofera un plot solid. Vei revedea personaje mai vechi ale seriei precum Marcus Fenix si vei ajunge sa o indragesti si pe Kait, de care te vei atasa pe parcursul povestii.

Actiunea la ea acasa

Daca la inceputuri, Gears of War a fost un third-person shooter destul de greoi, cu un sistem de cover shooting bine integrat, dar care avea clar nevoie de finisaje, acum a ajuns o serie matura atat tehnic cat si ca vechime pe piata si pot spune ca gameplay-ul din Gears 5 a fost finisat pana aproape de perfectiune.

Mi-a parut bine sa revad Lancer-ul ca arma default si sa am parte de mai multe variatii ale acestuia precum Lancer Grenade Launcher sau Lancer Classic, care vine cu o baioneta in locul drujbei emblematice, care deschide si mai multe oportunitati de a-ti imprastia inamicii pe campul de lupta. Alte arme clasice precum Longshot si Boomshot isi fac si ele aparitia, dar unele arme precum shotgun-ul Gnasher nu mai au un impact atat de puternic.

Cea mai interesanta chestie introdusa in Gears 5 din perspectiva stilului de joc este introducerea unui companion. Este vorba de un robot zburator care la inceput indeplineste functii simple, precum scanarea zonelor si jocul de aport cu arme, putand sa-ti aduca gloante pentru arma chiar daca tu esti in cover. Pe masura ce ii faci imbunatatiri, va putea sa devina invizibil, sa iti reinvie camarazii cazuti in lupta sau sa curenteze adversari, imobilizandu-i pentru a-ti da sansa unei lovituri finale. Nu este overpowered si trebuie sa-i porti putin de grija la inceput, intrucat adversarii tind sa-i scape cate un glont in carcasa, dar pe masura ce progresezi in joc va ajunge sa-si poarte singur de grija. De asemenea, este si o parte importanta a povestii, fara de care nu poti sa progresezi. Va deschide usi la care tu nu ai acces, va sparge sisteme electronice si iti va da tot felul de stims pentru armura care te ajuta sa treci prin foc; la propriu.

Gears 5 are si unele aspecte negative, precum faptul ca sprint-ul este pe Space si trebuie sa misti caracterul din A si D in loc de mouse pentru a face stanga-dreapta cand alergi. Pe langa asta, m-a mai deranjat ca adversarii sunt bureti pentru gloante si de multe ori o sa ramai fara gloante inainte de a pune o matahala mai mare jos. Pe langa asta, tind sa cred ca jocul a pierdut din dificultate pe masura ce a devenit mai cunoscut, pentru a fi mai iertator cu persoanele care sunt noi in universul Gears of War.

Gears 5 este o capodopera vizuala si auditiva

De cum am inceput sa il joc, am stiut ca Gears 5 are ceva special din punct de vedere vizual. Pe masura ce am trecut prin diferite locatii, ba luminate slab, ba campuri deschise, am inteles ca am dezvoltat un reflex prin care degetul meu sare de unul singur spre butonul pe care fac screenshot-uri.

Acest joc este un pretendent serios pentru titlul de cea mai buna grafica din 2019, iar versiunea de PC pune in valoare puterea motorului grafic din spatele jocului. Am bafta sa ma joc pe o placa video high-end astfel am putut savura Gears 5 pe presetul Ultra la rezolutie 1440p si a fost o experienta care m-a lasat cu gura cascata. Fiecare textura pare sa fi primit tratament individual iar atentia la detaliu este ceva ce putine jocuri au mai reusit sa ofere in ultimii ani. Lumina cred ca este una dintre cele mai mari evolutii din gaming in ultimii ani, iar aici este pusa in valoare foarte bine si chiar daca nu a primit tratament ray traced, sper ca il vom vedea intr-un update viitor. De multe ori am luat pauze de cate 10-15 minute pentru a ma juca cu unealta de screenshot-uri din NVIDIA Experience, fiind furat de peisajul din fata mea.

Pe partea de sunet, aceeasi atentie la detaliu a fost pastrata, astfel vei putea sa-ti dai seama doar dupa sunet pe ce suprafata calci si cam cat de mare e hoarda de matahale care vine spre tine. Muzica este si ea antrenanta si pica ca o nuca in coaja pentru a crea o atmosfera cat mai potrivita pentru tonul jocului.

Seriously 5.0

Multiplayer-ul lui Gears 5 ar merita un review separat, dar o sa incerc sa insumez aici unele dintre cele mai importante aspecte referitoare la componenta online a jocului. Anul acesta ai trei optiuni de joc: Versus, Horde si Escape. Versus este modul clasic 5v5 in care multi dintre noi au pierdut nenumarate ore in trecut si probabil punctul de interes si anul acesta. Pe langa modul Ranked care va satisface si pe cei mai elitisti dintre jucatori, Gears 5 are si Arcade Versus, care este o includere interesanta. Este mai usor de digerat, cu abilitati specifice fiecarui personaj si load-out-uri prestabilite si pe masura ce avansezi in nivel vei primi Skulls, moneda jocului, cu care poti cumpara noi arme. Ca un mic spin-off, fiecare dintre aceste arme este specifica unui anumit caracter, astfel vei arunca cateva ore bune pentru a dezvolta mai mult de un singur caracter.

Modul Horde, este asemanator cu cel din Gears of War 4, unde botii vor popula echipa ta in caz de disconnect din partea unui coleg zelos. Pe partea de noutati, in Gears 5 avem parte si de Power Taps; un sistem care te poate rasplati pentru ca-ti asumi riscuri si schimba putin dinamica jocului, facand un mod care era de obicei bazat pe atentie si defensiva, sa devina mai agresiv. Poate cea mai interesanta aditie insa, este ca poti intra in pielea, pardon, cablurile lui Jack. Acesta este un caracter mai mult de suport, astfel vei pluti de colo-colo ajutandu-ti colegii de echipa.

A mai ramas modul Escape. Acesta este ceva mai diferit punand trei luptatori COG, fiecare diferit, cu abilitati si arme unice in fata unui roi Swarm de care trebuie sa scape. Acest mod va pune la incercare abilitatile de management al resurselor in timp ce jucatorii incearca sa ajunga la urmatoarea baza sigura si sa traga usa dupa ei ca sa scape. Ideea este buna, dar nu este un mod pe care sa-l vad prea interesant, nici pentru veteranii seriei, nici pentru cei care incep aventura in acest univers cu Gears 5.

Ganduri de Final

Gears 5 este un joc de care aveam nevoie. Am inceput sa apreciez o experienta liniara care stie sa spuna o poveste, fara sa ma arunce intr-o lume open-world in mare parte goala, iar cele cateva ore petrecute in campania lui Gears 5 plus ce o sa mai investesc in multiplayer, sunt destul de memorabile incat sa ma faca sa nu-l uit curand. La factorul de rejucabilitate contribuie si faptul ca poti juca impreuna cu alti prieteni campania, astfel nu te vei plictisi chiar daca ai terminat o data jocul si stii deja despre ce este vorba.

Verdict

Poveste – 9

Gameplay – 9

Grafica si Sunet – 10

Multiplayer – 8

9

Super!

Gears 5 este un joc foarte bun care are o poveste solida, acompaniata de o grafica superba. Chiar daca pe partea de multiplayer scartaie putin si povestea te cam lasa intr-un cliffhanger, nu pot sa nu-l recomand oricui doreste un joc de actiune bun, in care nu are de gand sa investeasca 100+ ore.


User Rating:
4.27
( 5 votes)



Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares